BTT

SECCIÓ BTT

La secció de BTT de la Unió es pot considerar que té l’inici amb la 1a Matagalls-Vic en BTT de l’any 1989. Travessa en bicicleta de muntanya ideada paral·lelament a la clàssica Matagalls Vic a peu. Des d’aleshores se n’han fet unes quantes, 26 en realitat. La quina havia de ser la vint-i-setena edició es va suspendre per falta de participants i d’aleshores ençà ja no s’ha plantejat cap altra travessa d’aquest estil.

1a  Matagalls-Vic  28 de maig de 1989 Sortida des del Pla de la Barraca, 80 participants

2a     27 de maig de 1990. Amb el mateix recorregut que l’any anterior ja va comptar amb 300 participants sent la més important de les bicicletades no competitives de Catalunya tant pel quilometratge, com per a la quantitat de gent inscrita.

3a     2 de juny de 1991. Malgrat tenir problemes amb el Parc Natural de Montseny es pot organitzar i hi participen 515 ciclistes.

4a     14 de juny de 1992. Després de tot un any amb reunions i converses amb la Diputació – Parc Natural finalment no la prohibeixen i es realitza amb la participació d’uns 600 ciclistes.

5a      6 de juny de 1993. Per ordre de la Diputació es busca un nou recorregut, 650 participants.

6a      5 de juny de 1994

7a      4 de juny de 1995. Totes dues edicions, tant la de1994 com la de 1995, amb més de 600 participants segueixen el mateix recorregut que l’any 1993.

8a      2 de juny de 1996.  Es prohibeix el recorregut de les tres últimes edicions i finalment el traçat comença al coll de Bordoriol. La participació es limita a 600 participants però per culpa del mal temps finalment en participen 300.

9a      1 de juny de 1997. Punt d’inflació en la filosofia de la prova. Davant les feixugues i complicades negociacions amb els responsables del Parc Natural del Montseny, la gran logística i el complicat marcatge del recorregut, els nous responsables decideixen fer un canvi de filosofia. Es dóna l’opció d’un recorregut de 45 Km i un altre de 100 Km i tots dos seguint un llibre de ruta. És la primera vegada que s’utilitza el llibre de ruta, en tot el recorregut no hi haurà cap marca. En total 350 participants surten del coll de Bordoriol un dia de molt mal temps.

10a     27 i 28 de juny de 1998. Any que s’endureix la prova, es prepara un recorregut de 60 Km i un de 200 Km. Aquest últim recorregut fet en dos dies i amb etapa nocturna inclosa.

11a     26 i 27 de juny de 1999. Amb el mateix format que l’any anterior i davant l’exigència dels recorreguts i l’obligatorietat d’utilitzar un llibre de ruta, el nombre de participants baixa a 40 persones.

12a     11 de juny de 2000 Ripoll Vic. Nou canvi d’idees per part dels responsables. A partir d’aquest anys es busquen recorreguts des de diferents punts per anar cap a Vic havent de recórrer uns 70 Km i sempre seguint el recorregut des del llibre de ruta.

13a     10 de juny de 2001 Artés Vic.

14a      9 de juny de 2002 La Garriga Vic.  Seguint una ruta que transitava per l’oest de l’actual C17.

15a      25 de maig de 2003 Sta. Coloma de Farners Vic.

16a      30 de maig de 2004 Vallfogona Vic. Primera edició que, a part del llibre de ruta, es dóna l’opció de seguir el recorregut des del gps.

17a      12 de juny de 2005 Berga Vic. Recorregut tant en llibre de ruta com en track pel gps.

18a      11 de juny de 2006 Coll de Condreu Vic. Recorregut tant en llibre de ruta com en track pel gps.

19a      10 de juny de 2007 BikeaVic St. Feliu de Codines Vic. Primera edició amb el nom de BikeaVic. Dins els membres organitzadors surt la idea de crear un nom genèric per a aquests tipus de recorreguts, ja fa uns anys que des de d’alguna població el recorregut es dirigeix cap a Vic. Semblen el raids d’una roda, des del voltant es va cap al centre. El nom que es proposa és el de BikeaVic aprofitant el joc de paraules de bike (bicicleta) que si ho llegim en pronúncia anglesa sona a “vaig cap” a Vic en bicicleta.

Paral·lelament al recorregut llarg d’uns 70 Km,  també es dóna l’opció d’un recorregut circular de menys kilòmetres, la BikeaVic Xic per a qui es vulgui introduir en la utilització del llibre de ruta o també del gps.

20a     1 de juny de 2008 BikeaVic Gombrèn Vic.

21a     7 de juny de 2009 BikeaVic Olot Vic.

22a     6 de juny de 2010 BikeaVic St. Benet de Bages Vic.

23a     5 de juny de 2011 BikeaVic Breda Vic.

24a     3 de juny de 2012 BikeaVic Puig-reig Vic. Aquesta edició és la primera que el recorregut es segueix únicament des del gps. Davant l’ús majoritari del gps en front al llibre de ruta en les dues últimes edicions i a la feinada que suposava dibuixar el recorregut de 70 Km s’opta per a només donar el track als participants, s’elimina el llibre de ruta.

25a     2 de juny de 2013 BikeaVic Les Llosses Vic.

26a     1 de juny de 2014 BikeaVic La Garriga Vic, seguint una ruta que travessava pel Montseny.

27a     Anglès Vic. Intent frustrat. Ja en la última edició de l’any 2014 la participació havia minvat molt. Potser pel fet de ser un recorregut lineal i no circular, o pel fet d’haver de carregar la bici en un camió, o pel fet de no ser competitiva, o pel fet de no tenir el recorregut marcat, o pel fet que cada any hi ha més bicicletades per aquestes dates, … no ho sé, però des de l’organització no es volia canviar aquesta filosofia d’organitzar una travessa en bicicleta de muntanya, sense deixar cap marca en el recorregut i sense ser competitiva. Malauradament , i espero que sigui temporalment, aquesta ruta ha deixat d’estar organitzada.

Tots els recorreguts fet ja en gps es poden recuperar en l’enllaç següent de wikiloc

Totes les Activitats

Activitats

18 Maig 2023

CENTRE BTT

Centre BTT Plana de Vic

Un centre BTT consta d’una sèrie de circuits de BTT (bicicleta tot terreny) que transcorren enmig de la natura i tenen un interès tècnic-esportiu o turístic. Aquests centres són espais reconeguts i homologats per una mateixa xarxa de centres, la Xarxa de Centres BTT Catalunya.

Està destinat a tots els practicants i amants de la BTT, de qualsevol nivell, debutants o experts.

Les rutes tenen diferents nivells de dificultat: segons els km, el desnivell, l’amplada del camí, …per tant, les rutes verdes i blaves són les més fàcils i les vermelles i negres les més difícils.

 

El projecte Centre BTT Plana de Vic va sorgir per la necessitat de dotar de més recursos complementaris a l’oferta turística de la comarca i per poder enllaçar amb els dos altres centres BTT, el del Lluçanès i el de la Vall de Sau Collsacabra, creant així una gran xarxa de rutes per tota la comarca.  

 

Circuits:  

 

El Centre de BTT Plana de Vic disposa d’11 rutes amb aproximadament uns 256 quilòmetres tenint en compte que algunes de les rutes comparteixen trams. Cada una de les rutes està degudament senyalitzada segons la normativa del Centre BTT.

La tipologia de les rutes són: 2 rutes verdes, 5 rutes blaves, 3 rutes vermelles i 2 rutes negres.

El Centre de BTT Plana de Vic està obert tot l’any ja que la xarxa de rutes són espais oberts accessibles per tots els públics.

 

Punt d’acolliment:  

Alberg Canonge Collell

Av. Olímpia, 4 – 0500 Vic

Tel. 93 889 49 38

alberg.vic@gencat.cat

www.xanascat.cat
El punt d’acolliment és l’Alberg Canonge Collell, situat a Vic, i disposa d’un parc de bicicletes de lloger, casc homologats i kit mínim de recanvis per cada bici. El punt també ofereix altres serveis, com el punt de rentat de bicicletes, aparcament per les bicis i vehicles de motor, taller de reparació, màquines de vending, dutxes i WC pels usuaris, així com d’informació tant del centre i les rutes com de la zona i els seus recursos.

 

L’Alberg Canonge Collell de Vic està obert tot l’any excepte les dues setmanes de Nadal i Setmana Santa. La resta de l’any l’horari d’obertura al públic és de dilluns a diumenge de 10h a 14h i de 16h a 20h.

 

Fulletó:

S’ha editat el fulletó del Centre BTT Plana de Vic seguint el model establert per la

Xarxa de Centres BTT de Catalunya. Aquest fulletó inclou informació sobre la zona per

la qual transcorren les rutes d’aquest centre; una descripció de cada una de les rutes,

complementades amb les dades sobre distància, temps i desnivell; un mapa general

amb les rutes marcades i amb les icones de serveis i recursos corresponents, tant del

punt d’acolliment i com dels diferents municipis.

 

http://www.osonaturisme.sobrevia.com/redaccio/arxius/imatgesbutlleti/CENTRES%20BTT/BTT_planavic_cat.pdf

Senyalització:
Totes les rutes del centre BTT Plana de Vic estan senyalitzades seguint la normativa de senyalització de la Xarxa de Centres BTT Catalunya. Per tant, tota la senyalització col·locada sobre el terreny es basa principalment en les plaques direccionals de seguiment (de les quals s’han utilitzat diferents formats per tal d’aprofitar senyals ja existents sobre el terreny i utilitzar els mínims suports de fusta possibles).
En el punt d’acolliment i en els dos punts de sortida també s’han col·locat plafons informatius amb el mapa general de les rutes del centre.
Rutes del centre BTT Plana de Vic:

Ruta 1, verda: Vic – Gurb – Vic
Ruta 2, blava: Vic – Santa Eulàlia de Riuprimer – La Guixa – Vic
Ruta 3, blava: Vic – Gurb – Santa Eulàlia de Riuprimer – La Guixa – Vic
Ruta 4, vermella: Vic – Gurb – Ermita de St. Sebastià – Fontfreda – Sta. Eulàlia de Riuprimer – Vic
Ruta 5, blava: Vic – Malla – Tona – Múnter – La Guixa – Vic
Ruta 6, vermella: Vic – Mont-rodon – Puig l’Agulla – Sant Julià de Vilatorta – Calldetenes – Vic
Ruta 7, negra: Vic – Creu de Gurb – Sant Bartomeu del Grau – Santa Cecília de Voltregà – Vic
Ruta 7b, negra: Puigpelat – Sant Martí Xic – Puigpelat
Ruta 8, blava: Ruta d’enllaç: Vic – Manlleu
Ruta 9, blava: Manlleu – Santuari de Puig Agut – Manlleu
Ruta 10, verda: Tona – Mare de Déu de l’Ajuda – Sant Miquel de Vilageliu – Tona
Ruta 11, vermella: Tona – Múnter – Muntanyola – Sant Cugat de Gavadons – Collsuspina – Tona

Wikilok

Us agrairem que en cas de trobar algun desperfecte a les rutes i en la senyalització ens ho feu saber a:

Osona Turisme

Eix Onze de Setembre, 11, 08500 Vic

Tel. 93 885 17 15

info@osonaturisme.cat

 

Com a mantenidors d’aquest CBTT el compromís des d’aquesta secció de la Unió Excursionista de Vic és el manteniment de la senyalització d’aquestes rutes per a poder ser resseguides sense cap problema.

 

En la web d’Osona Turisme hi trobareu tant la informació d’aquest Centre BTT com la dels altres centres BTT d’Osona i dels recursos turístics de la comarca.   

Galeria d'imatges

Breda - Vic 2011

Puigreig 2012

La Garriga - Vic

RUTES BTT

ACTIVITATS BTT

18 Maig 2023

NOTÍCIES BTT