30 ANYS del PR-C40

30 ANYS del PR-C40

El diumenge 28 d’octubre sota una pluja persistent vam sortir de Vic una trentena d’excursionistes direcció a Tavèrnoles on augmentarem el grup amb una trentena més tot i la pluja incessant, El nostre destí era anar a Sant Pere de Casseres per al PRC40 per commemorar els trenta anys de la vida d’aquest sender que va néixer a principis del 1986, quan l’oficina de turisme de Vic va detectar que una part important del turisme sensible al romànic que arribava a la ciutat, volia arribar a Sant Pere i no tenien camins documentats per accedir-hi. Aquesta necessitat propicià que turisme contactés amb la secció de senders de la U.Ex Vic que ja funcionava des del 1976. Ràpidament el voluntariat de l’entitat es posà a la feina en un moment que els senders de petit recorregut (PR) encara no havien aparegut a la nostra comarca. La tasca d’aquesta iniciativa innovadora fou feixuga perquè partia de zero. Buscar camins i pactar el permís de pas amb els propietaris, adequar-los i senyalitzar-los, tramita l’homologació amb el comitè de senders de la FEEC i editar un llibret informatiu perquè la demanda d’informació de l’oficina de turisme pogués ser degudament atesa. En paral·lel el sender també contribuí a activar la necessitat urgent de restaurar el monestir.
Tot plegat una gran feinada que el potent grup de senders va saber tirar endavant durant dos anys. La inauguració oficial fou el 17 d’abril del 1988. En aquell dia de primavera assolellat unes 450 persones arribarem al monestir de Casserres amb una representació institucional de primer nivell, alcaldes, diputats del parlament, representants de la FEEC i del comitè de senders ens acompanyaren. Trenta anys després l’itinerari ha canviat sensiblement, el canvi de tarannà d’alguns propietaris, la construcció de l’eix transversal i la pavimentació de la carretera d’accés al monestir n’han sigut les causes. Més notablement ha canviat l’entorn del monestir. La icona de Sant Pere de Casserres ha crescut i s’ha consolidat com a destí turístic comarcal de primer ordre lligat a la ruta del romànic Camí Òliba. Els usuaris del sender s’han multiplicat reforçats per les propostes modernes i saludables de turisme actiu.
Tot molt encertat i posat al dia com la nova edició del llibret informatiu que també es presentà aquest diumenge en l’acte del trentè aniversari. Un nou format més gran revisat i actualitzat amb noves incorporacions com un apartat dedicat a la fauna del recorregut i un bon assortit de fotografies. Agrair a tots el que han col·laborat en aquesta reedició i a la fundació Girbau que amb el seu suport econòmic ha fet possible aquesta nova edició.
Però l’agraïment amb majúscules va per totes les persones que durant aquest llarg període de temps han mantingut aquest sender sense defallir. Molts d’ells es van mullar en el projecte des del principi i encara avui sota la pluja s’han tornat a mullar i ens han acompanyat.
Engrescar a les noves generacions d’excursionistes a donar un relleu merescut a tants anys de dedicació de la secció de senders de la Unió Excursionista de Vic. Arribar aquí ha estat un èxit mantenir-ho un repte.

Lluís Santanach.

Comentaris

Deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *