Per una plana viva

Per una plana viva

La Unió Excursionista de Vic va acollir el dijous 26 de maig la presentació d’una proposta de moció per els ajuntaments de la plana. Aquesta és fruit del treball de més de 40 entitats agrupades sota el nom “Per una plana viva”, una plataforma transversal que reneix a Osona a principis del 2021 per afrontar els reptes  territorials presents i futurs del conjunt de la Plana de Vic.

Nota Premsa Per una Plana Viva

La Plana de Vic és un important mosaic agroforestal que conviu amb la trama urbana, en una veritable “ciutat agrària”. El seu paisatge es manté en un difícil equilibri amenaçat per la creixent urbanització i la conseqüent fragmentació dels espais que la conformen. Diversos estudis assenyalen que actualment ens trobem en el llindar en el qual caldrà decidir si les seves bases i el patrimoni
agrícola han de seguir existint.

Aquesta plana agrícola juga un paper clau en el nostre territori, no només en la producció local d’aliments, actualment destinada majoritàriament a la ramaderia. El seu mosaic agroforestal, delimitat per diversos i valuosos turons testimoni, també és cabdal per a la connectivitat ecològica i la biodiversitat que acull (cada cop més minvada). La Plana de Vic és refugi d’hàbitats d’alt interès natural, alguns d’ells considerats Hàbitats d’Interès Comunitari per la Unió Europea. La regió consta com a Paisatge d’Atenció Especial, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Per tot això calen plans d’ordenació urbanística que reconeguin els valors ecosistèmics, socials i patrimonials únics de la Plana de Vic, sobre la qual es fa urgent i necessària l’aplicació de la nova Llei dels espais agraris. Constatem que els planejaments urbanístics municipals d’aquesta regió no tenen una coherència pel que fa a l’harmonització estratègica comarcal, i no recullen l’esperit i la voluntat d’aquesta Llei. Fa falta una visió de conjunt de la Plana de Vic; una visió supramunicipal.

Comentaris

Deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *